O viaţă ratată. Un deţinut politic în România, 1951-1964

Autor: Ion Baurceanu

Colecţia Memorii

I.N.S.T., 2013 (ediţia a doua revizuită)

13 x 20; 347 p.

ISBN 978-973-7861-53-5


Pret:

Volumul, aflat la a doua ediţie, cuprinde relatarea detaliată a experienţelor unui deţinut politic, arestat şi condamnat în 1952 la 15 ani de muncă silnică, pentru activitate într-un grup de rezistenţă anticomunistă, trecut prin penitenciarele şi coloniile de muncă de la Jilava, Baia Sprie, Cavnic, Aiud, Gherla, Periprava, Galaţi. Autorul relatează cu dramatism suferinţele îndurate cu multă demnitate în timpul detenţiei, care culminează cu momentul grevei foamei din 1957 de la Aiud când, fiind alimentat forţat, i-a fost introdus în plămâni lapte cu praf de ouă, ajungând astfel în pragul morţii şi fiindu-i diminuată pentru tot restul vieţii capacitatea respiratorie.

Încercările nu au încetat nici după eliberare. Ion Baurceanu a fost retrogradat, salariul i-a fost drastic redus în 1975, pentru că a refuzat să jure credinţă statului socialist, iar în 1977 a fost crâncen bătut de către Securitate.

Lucrarea conţine, de asemenea, numeroase reflecţii despre viaţa politică postdecembristă, precum şi o serie de scrisori trimise de către autor postului de radio “Europa Liberă”.