NOUTĂȚI

2024_10_03_Comunicat-de-presa-SiS

Invitatie_27.11.2024

–––––––––––––––––––––––-

Începutul anului aduce o veste bună studenților, cadrelor didactice, cercetătorilor și publicului larg interesat de istoria contemporană a României, în general, și de istoria regimului comunist din România, în special. Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului pune gratuit la dispoziție tuturor cititorilor dicționarul biografic Mecanisme represive în România, 1945-1989, 9 volume, Editura I.N.S.T., București, 2001-2011. Începând de astăzi, primele patru volume (A-C, D-G, H-L și M) pot fi accesate pe pagina de internet a Institutului: www.totalitarism.ro, Secțiunea Ebooks.

În 2023, în continuarea programului anunțat de Acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, care sublinia că „Este nevoie astăzi de digitalizare în promovarea identității românești, în apărarea și conservarea limbii române, în cultivarea literaturii, a istoriei naționale, a etnografiei și artei românești”, în cadrul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului a fost demarat un amplu proces de digitalizare a publicațiilor apărute la Editura Institutului în cei 30 de ani de activitate.

Pe lângă primele patru volume din seria Mecanisme represive în România, 1945-1989, pot fi accesate și alte cărți online, tot gratuit: memoriile profesorului Radu Ciuceanu, volumele 1-6 (edițiile I și a II-a), precum și drama istorică Frumoase zile de tinerețe, de Radu Ciuceanu.  

Între 2001 și 2011, sub coordonarea regretatului Octavian Roske (1956-2023), secretar științific al I.N.S.T., a apărut una dintre seriile de publicații esențiale pentru studierea represiunii în perioada regimului comunist: Mecanisme represive în România, 1945-1989. Dicționar biografic. În studiul introductiv al volumului A-C, Octavian Roske anunța obiectivele acestei vaste cercetări, subliniind astfel importanța ei pentru istoriografia postdecembristă: „Această carte nu este o istorie a gulagului românesc. Ea nu conține o radiografie a instituțiilor și a legislației represive din România după 6 martie 1945. Nu se regăsesc în paginile sale explicații privind originile, structura și evoluția spațiului concentraționar, iar amatorii de statistici nu vor întâlni aici mult așteptatele cifre ale victimelor regimului comunist din România. Miza acestei cărți este mult mai modestă. Ea dorește să ofere o listă cât mai largă, cel puțin până la data încheierii redactării, din care cititorul să poată obține numele celor care au fost reprimați din motive politice, precum și cele ale organizatorilor și participanților la represiune în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989. Fără a aspira să devină o biografie a gulagului, volumul de față se mulțumește a fi un dicționar biografic al represiunii, adică al celor care au fost anchetați, arestați, judecați, condamnați, trimiși în colonii de muncă sau în penitenciare, dislocați în domiciliu obligatoriu sau deportați, torturați prin mijloace psihiatrice sau executați din motive politice, cu sau fără proces. Alături de ei se vor regăsi numele anchetatorilor, procurorilor militari sau magistraților care au semnat sentințe pe baza legislației represive, comandanților de lagăre și penitenciare, gardienilor, ofițerilor politici, medicilor de penitenciar, funcționarilor cu atribuții de conducere și coordonare din instituțiile represiunii, liderilor de partid care au inițiat acțiuni de lichidare a opozanților”.

PDF Embedder requires a url attribute PDF Embedder requires a url attribute PDF Embedder requires a url attribute PDF Embedder requires a url attribute PDF Embedder requires a url attribute PDF Embedder requires a url attribute