Despre INST

            Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului (I.N.S.T.) este o unitate de cercetare din cadrul Academiei Române, cu sediul în București, având finanțare publică.

I.N.S.T. a fost fondat în 13 aprilie 1993 de fostul deținut politic și arheolog Radu Ciuceanu și de profesorul Octavian Roske, fiind cel mai vechi centru de cercetare din România românesc destinat studierii totalitarismului și autoritarismului.

            Misiunea institutului o reprezintă cercetarea formelor și manifestărilor totalitarismului (fascism și comunism) și post-totalitarismului în România și în lume, istoria Războiului Rece precum și studiul formelor de autoritarism din perioada interbelică până în istoria recentă.

            În cadrul I.N.S.T. se află departamentul cercetare, compartimentul editorial, biblioteca, arhiva fotografică și compartimentul financiar-administrativ. În institut funcționează Centrul de Studii Ruse și Sovietice „Florin Constantiniu”, înființat în anul 2007, și Centrul de Studiu al Ideologiilor Totalitare „Hannah Arendt”, din anul 2022.

            I.N.S.T. promovează cercetări interdisciplinare, valorificate în volume, studii și manifestări științifice naționale și internaționale. 

            Institutul publică lucrări în mai multe colecții („Biografii”, „Dezbateri”, „Documente”, „Dicționare”, „Enciclopedii”, „Memorii”, „Sinteze”, „Studii”) și editează revista trimestrială „Arhivele Totalitarismului”.

            Principalul proiect de cercetare al institutului este „România 1945-1989. Enciclopedia regimului comunist”, cu mai multe secțiuni: represiune, rezistență anticomunistă, istoria statului și a Partidului Comunist Român. Alături de acesta, I.N.S.T. desfășoară proiecte de cercetare privind fascismul și comunismul din perioada interbelică, studiul Războiului Rece, cercetând deopotrivă Gulagul și Holocaustul.

            Institutul încurajează dialogul științific la nivel european și afirmarea unei culturi comune a memoriei europene, în parteneriat cu structuri internaționale reprezentative.