RO EN
 
 
 
 

 

Cincinalul unui primar comunist (1975-1979)

Autor: Mihai Marcu

Colectia Memorii
INST, 2005
316 p.; 13 x 20
ISBN 973-7861-06-X
Pret: 18 lei


 

Volumul de fata reuneste "marturisirea" autorului despre perioada când a ocupat functia de primar în comuna natala, completata cu o îndelungata documentare în arhive si biblioteci.

Meritul principal al acestei carti este încercarea de îmbinare a stilului memorialistic cu cel stiintific, pentru ca textul elaborat sa nu fie pus la îndoiala datorita subiectivitatii. Astfel, patina timpului este estompata în mare masura, cu regretul ca mult incriminata cenzura a arhivelor comunismului românesc nu i-a permis autorului sa consulte documentele perioadei în care era actor al regimului, nefiindu-i permis accesul nici macar la propriul dosar de cadre. La acest neajuns s-a adaugat si cel al autocenzurii unora dintre celorlalti actori politici locali, prea putin interesati de ideea decriptarii realitatii politicii locale promovate în perioada avuta în vedere de autor.

Pe lânga locul central ocupat de propriile amintiri, un loc important este detinut de încercarea de încadrare a propriei experiente în realitatea regimului dictatorial care lipsise autoritatile locale de orice forma de initiativa sau independenta. Noutatea abordarii mai este sporita si de permanentul excurs în istoria comunei, urmarind stabilirea puntilor de legatura cu acesta, dar mai ales a faliilor caracteristice regimului dictatorial de factura soviteica. De asemenea, anexele si bibliografia completeaza veridic realitatea "epocii de aur" descrisa foarte plastic de autor, în dubla sa calitate politica: actor si spectator, uneori neputincios în fata absurditatii "indicatiilor pretioase" venite "de sus".