RO EN
 
 
 
 

 

Începuturile miscarii de rezistenta în România, vol. II: iunie-noiembrie 1946

Autori: Radu Ciuceanu, Octavian Roske, Cristian Troncota

Colectia Documente
INST, 2001
350 p.; 17 x 84 cm
ISBN 973-85454-3-9
Pret: 5 lei

 

Volumul II continua importante si necesare demersuri de restituire istoriografica la un înalt nivel stiintific; el include un corpus masiv, format din circa 100 de documente, datate între 1 iunie si 31 decembrie 1946, ordonate cronologic, în cea mai mare parte inedite. Ele se refera la anchetele derulate în aceasta perioada si având ca obiect clarificarea aspectelor legate de activitatea grupurilor si a organizatiilor Miscarii Nationale de Rezistenta amintite mai sus. Documentele provin în majoritate din Arhiva Serviciului Român de Informatii, din fondurile Serviciului Arhivistic Militar si cele ale Arhivelor Nationale ale României.

Pe lânga partea de corpus documentar, volumul mai cuprinde: un amplu studiu introductiv (cuprinzând o sinteza asupra fenomenului rezistentei românesti); o cronologie; un indice de persoane.

În aceeasi serie a mai aparut:

• Radu Ciuceanu, Octavian Roske, Cristian Troncota, Începuturile miscarii de rezistenta în România, vol. I: 11 aprilie 1945 - 31 mai 1946, Institutul National pentru Studiul Totalitarismului, Bucuresti, 1998.