RO EN
 
 
 
 

 

Delictul de opinie: procesul ziariştilor, 1945

Autor: Emil Rus

Colectia Documente
INST, 2012
17 x 24; 294 p.
ISBN
978-973-7861-44-3


Pret:

Volumul Delictul de opinie: Procesul ziariştilor, 1945, cuprinde o selecţie de documente ale procesului juridic intentat de către aşa-zisul Tribunal al Poporului unor prestigioşi gazetari care au activat īn presa centrală de dinainte de 23 august 1944.

Documentele provin din Arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Editorul a avut īn vedere ca documentele să respecte textul, recurgāndu-se, īn mod tacit, īn special la corectarea dezacordurilor gramaticale sau greşelilor evidente de scriere sau dactilografiere. Dintre modificările operate pe care le-am considerat necesare amintim: īnlocuirea apostrofului cu cratima, renunţarea la majuscula iniţială a unor cuvinte, potrivit normelor ortografice īn vigoare etc. Lipsa īn text a fost marcată prin puncte de suspensie, īntre paranteze drepte. Criteriul cronologic a stat la baza ordonării documentelor.

Scopul autorului este acela de a pune la dispoziţia istoricilor, cercetătorilor, gazetarilor, scriitorilor şi a tuturor celor interesaţi textele-document ale acestui proces juridic cu implicaţii atāt de dureroase īn conştiinţa celor de atunci şi cu urmări incalculabile pe parcursul a mai multor decenii.