RO EN
 
 
 
 

 

Stenogramele şedinţelor Biroului Politic şi ale Secretariatului Comitetului Central al P.M.R., vol. al V-lea: 1953

Autor: Camelia Moraru şi Constantin Moraru

Colectia Documente
INST, 2012
17 x 24; 308 p.
ISBN
978-973-7861-72-6


Pret:

 

Volumul de faţă continuă seria ediţiilor de documente Stenogramele şedinţelor Biroului Politic şi ale Secretariatului C.C. al P.M.R., anii 1948-1952, care au apărut sub egida Arhivelor Naţionale, sub coordonarea prof. univ. dr. Ioan Scurtu.

Cele 20 de documente cuprinse în acest volum, în marea lor majoritate inedite, fac parte din Fondul C.C. al P.C.R., partea structurală-Cancelarie, din cadrul Arhivelor Naţionale şi prezintă, din punct de vedere istoric, o importanţă deosebită, anul 1953 stând sub semnul morţii lui Stalin (5 martie 1953) şi al efectului pe care aceasta l-a avut, declanşând lupta pentru putere în sânul partidelor comuniste din blocul sovietic.

Volumul de faţă, cuprinzând documente din perioada ianuarie-iulie 1953, încearcă să surprindă cât mai obiectiv: problemele de ordin economic cu care se confrunta România, ca urmare a eşecului primului plan cincinal de patru ani; situaţia Sovromurilor; lupta pentru putere în interiorul partidului unic; problemele apărute în procesul de colectivizarea a agriculturii, încetarea lucrărilor la Canalul Dunăre-Marea Neagră, relansarea C.A.E.R. – ului de către noua conducere a Kremlinului.

În volum mai sunt menţionate şi măsurile de siguranţă luate de conducerea PMR, cu sprijinul Securităţii, în vederea prevenirii unor acţiuni ostile regimului, similare celor din RDG şi Cehoslovacia, care s-au concretizat în planul de evacuare din Bucureşti a unor categorii de persoane considerate elemente duşmănoase. De asemenea, sunt inserate documente privind pregătirea şi organizarea celui de-al II-lea Congres Mondial al Tineretului şi a celui de-al IV-lea Festival Mondial al Tineretului şi Studenţilor la Bucureşti.

Documentele din acest volum se referă pe larg la acţiunile de excludere din conducerea PMR a grupului moscovit (Ana Pauker, Vasile Luca, Teohari Georgescu).

Un argument puternic pentru publicarea acestei lucrări îl constituie şi faptul că celelalte patru volume apărute până acum, conţinând stenogramele Biroului Politic şi ale Secretariatului CC al PMR s-au bucurat de un real succes în rândul specialiştilor şi publicului larg.